Fakta om choklad

Kakao är jämfört med kaffe och te mycket energirik. Kakaobönan innehåller:

50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor,
magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och
niacin.

Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin. Teobromin har inte lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein.. Det ger en behaglig “kick” utan någon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein, tex abstinens. Teobromin och koffein är alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner. Onödigt vetande är ibland riktigt roligt 

Det finns dock människor som märker att choklad kan ge huvudvärk och migrän. Ämnet som orsakar detta tros vara tyramin, I mörk choklad finns det mindre Tyramin än i tex ost.
Blog Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *