Vilket Àr kakaotrÀdets urhem?
Olika för fattare pÄstÄr att de sett kakao vÀxa vild
Mellanamerika, pÄ Trinidad, i Guyana och pÄ Martinique, men det kan lika vÀl ha
va rit frÄga om förvildade exemplar av odlade trÀd. von Humboldts teori att
kakaotrÀdet hÀrstammar frÄn Amazon- och Orinoco bÀckena stÄr sig bÀst Àn i dag.
HÀrifrÄn fördes det troligen av nomadstammar till andra delar av det tropiska
Amerika. De mÀktiga aztekerna, som underlagts sig de fredligare toltekernas
vÀlde, importerade vÀldiga kakaokvantiteter frÄn kusttrakterna. Om ocksÄ bruket
av kakao förlorar sig i historiens natt, medan aztekkulturen Àr jÀmförelsevis
sen – De första vittnesbörden om den hĂ€rrör frĂ„n 1300-talet- har aztekernas
namn kommit att bli oupplösligt förknippar med kakaons. . NÀr de spanska
erövrarna 1519 kom till Mexico, fann de att av kakao kakao odlades och
konsumerades dĂ€r i stor utstrĂ€ckning. SĂ„ lĂ„ngt som aztekerna dĂ„ – kommit i odling och beredning, kan man dra den slutsatsen
att de hade odlat kakao i mansÄldrar.
SÀkert hade mÄnga mexikanska hÀrskare
före Montezuma hÀngett sig Ät njutningen av denna delikatess, men före
Columbus’ tid hade ingen europĂ© sett en kakaoböna. Columbus förde med sig nĂ„gra
bönor hem som en kuriositet, men det blev en spanjor förbehÄllet att upptÀcka
de egendomliga frönas handelsmöjligheter. NÀr conquistadoren Hernan Cortés 1519
– mottogs vid Montezumas hov blev han. mĂ€kta imponerad av den lysande prakt som
dÀr rÄdde. Den exotiske hÀrskaren var förvisso en man som visste att sÀtta
vÀrde pÄ livets njutningar. I sitt klassiska verk om Mexicos erövring, grundat
pÄ conquistadorernas ögonvittnesskildringar, skriver den engelske författaren
Prescott om det dagliga livet pÄ Montezumas residens Chapoltepec utanför
Tenochtitlan: »Kejsaren intog ingen annan dryck Àn chocolatl, försatt med
vanilj och andra kryddor och sÄ tillagad att den övergÄtt till en fradga
liknande honung. Denna dryck, om man sÄ fÄr kalla den, intogs i guldbÀgare med
skedar av samma metall eller fint arbetat sköldpaddskal. Den mÄtte ha varit
kejsarens Àlsklingsspis, att döma av att inte mindre Àn 5o krukor dÀrav
dagligen tillagades för hans enskilda rÀkning, förutom de 2000 som gingo Ät
till hans hushÄll.»
Denna text Äterfinns pÄ flera sidor om choklad, vem som Àr ursprungsförfattare vet jag inte.