Kakao Àr jÀmfört med kaffe och te mycket energirik. Kakaobönan innehÄller:
50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, jÀrn, fluor,
magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och
niacin.
Choklad innehĂ„ller en mycket liten mĂ€ngd koffein. Det huvudsakliga stimulerande Ă€mnet Ă€r teobromin. Teobromin har inte lika stark effekt pĂ„ centrala nervsystemet som koffein.. Det ger en behaglig “kick” utan nĂ„gon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein, tex abstinens. Teobromin och koffein Ă€r alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner. Onödigt vetande Ă€r ibland riktigt roligt ï
Det finns dock mĂ€nniskor som mĂ€rker att choklad kan ge huvudvĂ€rk och migrĂ€n. Ămnet som orsakar detta tros vara tyramin, I mörk choklad finns det mindre Tyramin Ă€n i tex ost.