Fakta om choklad

Kakao är jämfört med kaffe och te mycket energirik. Kakaobönan innehåller:

50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor,
magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och
niacin.

Choklad inneh√•ller en mycket liten m√§ngd koffein. Det huvudsakliga stimulerande √§mnet √§r teobromin. Teobromin har inte lika stark effekt p√• centrala nervsystemet som koffein.. Det ger en behaglig “kick” utan n√•gon av de giftiga effekter som ibland f√∂rknippas med koffein, tex abstinens. Teobromin och koffein √§r alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner. On√∂digt vetande √§r ibland riktigt roligt ÔĀä

Det finns dock m√§nniskor som m√§rker att choklad kan ge huvudv√§rk och migr√§n. √Ąmnet som orsakar detta tros vara tyramin, I m√∂rk choklad finns det mindre Tyramin √§n i tex ost.
Blog Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *