Choklad eller inte choklad

Ett litet exempel pÄ att choklad upprör mÀnniskors kÀnslor Àr den diksussion som nyligen blossat upp i USA. Det stora landet i vÀster har en motsvarighet till Livsmedelsverket (FDA) och dÀr har vÀl olika grupper lobbat om olika saker. Men nÀr det kom fram ett förslag pÄ att CHOKLAD skulle fÄ innehÄlla annat vegetabiliskt fett Àn kakaosmör blev det för mycket för chokladÀlskarna i USA

Kan ni tÀnka er att man i Frankrike och Italien ens skulle vÄga föreslÄ att byta ut kakaosmör till rapsolja eller kokosfett i den mörka chokladen. Bara i USA, bara i USA.

LĂ€s mer om vad Washington Post rapporterar

Vad tycker jag dÄ?
AlltsÄ, om choklad har varit en ganska naturlig produkt i 300 Är med kakao, kakaosmör, socker och lite vanlij, varför skulle man dÄ Àndra pÄ det? Blir det godare, Nej, blir det billigare, kanske, blir det farligare, JA (tÀnk pÄ matoljeskandalerna i Spanien och Belgien), blir det mer miljöförstöring, JA. Kakao Àr en av de produkter som krÀver ganska miljövÀnlig odling för att bli bra. Raps, kokos, och olivodlingar Àr mycket mer miljöförstörande.

Sen, Àr det sÄ att vi helt plötsligt fÄ in transfetter i chokladen och dÄ Àr det goodbye med nyttigheten.

The Post glömmer dock en sak. Om USAs chokladtillverkare blir lyckliga av att göra tillverkningen lite billigare sÄ kan det slÄ ut hela industrin. Europeisk chokladtillverkning kommer troligen aldrig överge traditionen och pÄ det sÀttet sÄ kommer de fÄ en konkurrensfördel bland alla miljoner chokladÀlskare i USA. Bye Hershey smiley

Jag tackar svÀgerskan i USA för nyhetstipset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *