Choklad eller inte choklad

Ett litet exempel på att choklad upprör människors känslor är den diksussion som nyligen blossat upp i USA. Det stora landet i väster har en motsvarighet till Livsmedelsverket (FDA) och där har väl olika grupper lobbat om olika saker. Men när det kom fram ett förslag på att CHOKLAD skulle få innehålla annat vegetabiliskt fett än kakaosmör blev det för mycket för chokladälskarna i USA

Kan ni tänka er att man i Frankrike och Italien ens skulle våga föreslå att byta ut kakaosmör till rapsolja eller kokosfett i den mörka chokladen. Bara i USA, bara i USA.

Läs mer om vad Washington Post rapporterar

Vad tycker jag då?
Alltså, om choklad har varit en ganska naturlig produkt i 300 år med kakao, kakaosmör, socker och lite vanlij, varför skulle man då ändra på det? Blir det godare, Nej, blir det billigare, kanske, blir det farligare, JA (tänk på matoljeskandalerna i Spanien och Belgien), blir det mer miljöförstöring, JA. Kakao är en av de produkter som kräver ganska miljövänlig odling för att bli bra. Raps, kokos, och olivodlingar är mycket mer miljöförstörande.

Sen, är det så att vi helt plötsligt få in transfetter i chokladen och då är det goodbye med nyttigheten.

The Post glömmer dock en sak. Om USAs chokladtillverkare blir lyckliga av att göra tillverkningen lite billigare så kan det slå ut hela industrin. Europeisk chokladtillverkning kommer troligen aldrig överge traditionen och på det sättet så kommer de få en konkurrensfördel bland alla miljoner chokladälskare i USA. Bye Hershey smiley

Jag tackar svägerskan i USA för nyhetstipset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *