Nyttigt?

Under de senaste åren har det i alla sorters tidningar skrivits om mörk choklad. Ofta utoifrån aspekten att det är gott nyttigt och inne.

Nu har Expressen angivit en annan ton. Att choklad, mörk, inte är så nyttig.

Nu finns det en bov, nämligen fettet. Ja, ja, allt är farligt om man äter för mycket och allt är farligt om det inte är naturligt. Vi talar med största sannolikhet om det fett som inte är kakaons egna , nämligen smöret. Många tillverkare använder andra vegetabiliska fetter i sina “chokladprodukter”. Men vem vill egentligen ha raffinerad rapsolja i sin choklad?

Kakaosmör är inte ett farligt fett, men för stor mängd är naturligtvis inte bra. Värre är väl att chokladtillverkare tar bort flavoniderna (en del av de nyttiga i kakao) för att göra chokladen mindre bitter. Om de istället fermenterade och conchade längre så skulle bitterheten också försvinna. Men de vill göra allt så fort som möjligt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *