Nyttigt?

Under de senaste Ären har det i alla sorters tidningar skrivits om mörk choklad. Ofta utoifrÄn aspekten att det Àr gott nyttigt och inne.

Nu har Expressen angivit en annan ton. Att choklad, mörk, inte Àr sÄ nyttig.

Nu finns det en bov, nĂ€mligen fettet. Ja, ja, allt Ă€r farligt om man Ă€ter för mycket och allt Ă€r farligt om det inte Ă€r naturligt. Vi talar med största sannolikhet om det fett som inte Ă€r kakaons egna , nĂ€mligen smöret. MĂ„nga tillverkare anvĂ€nder andra vegetabiliska fetter i sina “chokladprodukter”. Men vem vill egentligen ha raffinerad rapsolja i sin choklad?

Kakaosmör Ă€r inte ett farligt fett, men för stor mĂ€ngd Ă€r naturligtvis inte bra. VĂ€rre Ă€r vĂ€l att chokladtillverkare tar bort flavoniderna (en del av de nyttiga i kakao) för att göra chokladen mindre bitter. Om de istĂ€llet fermenterade och conchade lĂ€ngre sĂ„ skulle bitterheten ocksĂ„ försvinna. Men de vill göra allt sĂ„ fort som möjligt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *