Chokladprovning med Anders Avsnitt 2

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Välkommen till det andra avsnittet av Chokladprovning med Anders. Jag
skall försöka återkomma en gång i veckan med provning av olika
chokladsorter, typer och märken. Kommentera gärna.

Provade choklader finner du under Kategorin Tillverkare

4 thoughts on “Chokladprovning med Anders Avsnitt 2”

 1. Satilia Noire är 62%, men strunt samma.
  Alla pralintillverkare gör olika.
  Har provat choklad sedan 1999 och känner min palett ganska bra. Ljummet vatten duger. Bröd funkar inte så bra, bättre med en mogen äppelbit. Äppelsyran tar bort chokladsmaken väldigt effektivt.

  Jag recenserade ju just lakritspralinen och den dög inte för en lakritsälskare som mig. Finnskogens druva, var däremot jättegod, svarta vinbär är en annan favoritsmak. Glassen, pistage och blåbär helt klart Värmlands bästa, men som sagt jag recenserade inte dem.

  mvh
  Anders

 2. Hej igen!
  Mina kollegor på R,C Chocolat i Sigtuna använder exakt samma doppningschoklad som jag.
  Anna-Sofia Wallström på Gefles Chocolaterie använder 56% och Martin Isaksson på Chokladfabriken i Stockholm har en 63% doppningschoklad och alla vi använder Valrhona.
  På Valrhonas chokladskola i Frankrika används Santillia 63% till doppning av mörka praliner.
  Och en kola är också en pralin men dock ingen tryffel/ganache.
  Jag skrev att man börjar HELST med den lägsta kakaohalten ( det är det vanligaste när det gäller choklad), hur man avsmakar korvar vet jag inget om.
  En chokladprovning påminner mycket om en vinprovning och därför är det viktigt att förtära vitt bröd mellan smakbitarna för att neutralisera smaken.

 3. Oavsett så var den inte vad jag hade förväntat. Lakritssmaken fanns inte där, den smakade knäck.
  Det står inte i produktbladet att chokladen är 55% eller 70%,det får man gissa. Jag gissade fel då, men de flesta praliner med mörkt skal , speciellt om man använder Valrhona choklad så är de 66 eller 70.
  Ingen provning kan vara i fel ordning. Allt kan provas i vilken ordning som helst. det är det som är tjusningen, man kan göra som man vill. Att göra en sak i en viss ordning är som att säga att man skall prova röd bordeaux efter ett bourgongne. eller chorizon efter congacswursten osv.

  Tack för kommentaren dock och bra att du klargjorde att det var en kola, alltså inte en pralin. Jag skall försöka vara ännu mera noggrann framöver utan att bli allt för allvarlig

 4. Hej!
  Pralinen är en KOLA !!! Ganache är en TRYFFEL!!!
  Kolan är doppad i en 55% doppningschoklad och ingen 70 %.
  Man börjar helst med den lägsta kakaohalten först och avslutar med den högsta.
  Detta för att kunna känna alla smaker och karaktärer ordentligt. Sen är det att rekommendera vitt bröd i mellan varje provsmakning för att neutralisera smakerna tillsammans med rumstemprerat vatten.
  Jag är inte förvånad över att kolan kändes smaklös och blek eftersom provsmakningen var i “fel” ordning , men sen är det också bra att titta på produktbladet som medföljer varje ask så man inte ” lurar” folk att kola är en ganache.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *