Chokladprovning med Anders Avsnitt 2

 

VĂ€lkommen till det andra avsnittet av Chokladprovning med Anders. Jag
skall försöka Äterkomma en gÄng i veckan med provning av olika
chokladsorter, typer och mÀrken. Kommentera gÀrna.

Provade choklader finner du under Kategorin Tillverkare

4 thoughts on “Chokladprovning med Anders Avsnitt 2”

 1. Satilia Noire Àr 62%, men strunt samma.
  Alla pralintillverkare gör olika.
  Har provat choklad sedan 1999 och kĂ€nner min palett ganska bra. Ljummet vatten duger. Bröd funkar inte sĂ„ bra, bĂ€ttre med en mogen Ă€ppelbit. Äppelsyran tar bort chokladsmaken vĂ€ldigt effektivt.

  Jag recenserade ju just lakritspralinen och den dög inte för en lakritsÀlskare som mig. Finnskogens druva, var dÀremot jÀttegod, svarta vinbÀr Àr en annan favoritsmak. Glassen, pistage och blÄbÀr helt klart VÀrmlands bÀsta, men som sagt jag recenserade inte dem.

  mvh
  Anders

 2. Hej igen!
  Mina kollegor pÄ R,C Chocolat i Sigtuna anvÀnder exakt samma doppningschoklad som jag.
  Anna-Sofia Wallström pÄ Gefles Chocolaterie anvÀnder 56% och Martin Isaksson pÄ Chokladfabriken i Stockholm har en 63% doppningschoklad och alla vi anvÀnder Valrhona.
  PÄ Valrhonas chokladskola i Frankrika anvÀnds Santillia 63% till doppning av mörka praliner.
  Och en kola Àr ocksÄ en pralin men dock ingen tryffel/ganache.
  Jag skrev att man börjar HELST med den lÀgsta kakaohalten ( det Àr det vanligaste nÀr det gÀller choklad), hur man avsmakar korvar vet jag inget om.
  En chokladprovning pÄminner mycket om en vinprovning och dÀrför Àr det viktigt att förtÀra vitt bröd mellan smakbitarna för att neutralisera smaken.

 3. Oavsett sÄ var den inte vad jag hade förvÀntat. Lakritssmaken fanns inte dÀr, den smakade knÀck.
  Det stÄr inte i produktbladet att chokladen Àr 55% eller 70%,det fÄr man gissa. Jag gissade fel dÄ, men de flesta praliner med mörkt skal , speciellt om man anvÀnder Valrhona choklad sÄ Àr de 66 eller 70.
  Ingen provning kan vara i fel ordning. Allt kan provas i vilken ordning som helst. det Àr det som Àr tjusningen, man kan göra som man vill. Att göra en sak i en viss ordning Àr som att sÀga att man skall prova röd bordeaux efter ett bourgongne. eller chorizon efter congacswursten osv.

  Tack för kommentaren dock och bra att du klargjorde att det var en kola, alltsÄ inte en pralin. Jag skall försöka vara Ànnu mera noggrann framöver utan att bli allt för allvarlig

 4. Hej!
  Pralinen Àr en KOLA !!! Ganache Àr en TRYFFEL!!!
  Kolan Àr doppad i en 55% doppningschoklad och ingen 70 %.
  Man börjar helst med den lÀgsta kakaohalten först och avslutar med den högsta.
  Detta för att kunna kÀnna alla smaker och karaktÀrer ordentligt. Sen Àr det att rekommendera vitt bröd i mellan varje provsmakning för att neutralisera smakerna tillsammans med rumstemprerat vatten.
  Jag Ă€r inte förvĂ„nad över att kolan kĂ€ndes smaklös och blek eftersom provsmakningen var i “fel” ordning , men sen Ă€r det ocksĂ„ bra att titta pĂ„ produktbladet som medföljer varje ask sĂ„ man inte ” lurar” folk att kola Ă€r en ganache.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *