Det är egentligen inte svårt att hitta drycker till choklad, trots att smaken hos varje människa i slutändan avgör om man gillar det eller inte.
Vill du matcha choklad med dryck behöver du tänka på tre grundregler.
1. Kakaohalten: ju högre, desto beskare och bittrare, därmed svårare till sträva viner, tex vanliga röda viner.
2. Kraften: det vill säga chokladens egen smak. Choklader med samma kakaohalt smakr ju olika. En kraftigare choklad kräver smakrikare dryck.
3. Sötman: drycken bör alltid vara tydligt sötare än chokladen annars upplevs den som torr.
Choklad och öl då?
Vanligtvis så uppskattar de flesta de mörka, mustiga ölen av typ porter eller belgiskt klosteröl Det innebär att även ölsorter som barley wine och imperial stout kan fungera. Särskilt lyckade är dessa öl till mörka chokladrätter som puddingar, tårtor eller tryffel.
Ljusa beska öl funkar för en del, men majoriteten av oss människor upplever då att det blir för beskt och torrt.
Prova dig fram