Nu Àr vÄren hÀr ordentligt och man kan tÀnka sig att chokladprovningstider Àr över. Men ack nej, Ànda i maj Àr kvÀllar mörka och lite frostiga. DÄ passar det utomordentligt med en provning av choklad.
Glad PĂ„sk alla
Nyttigt, nyttigt
Mer rapporter om chokladens nyttighet. Vid en konferens för Armerikanska hjÀrtlÀkare i New Orleans rapporteras om en studie dÀr choklad anvÀnts för att se om den har inverkan pÄ blodomloppet.
Det visar sig att grupper som Ă„t choklad hade bĂ€ttre blodgenomströmning, att artĂ€rer och vener var mer flexibla. Detta oavsett om det var MĂRk choklad med socker eller MĂRK choklad utan socker som anvĂ€ndes.
Choklad och dryck pÄ DN.se
Det finns ibland platser pÄ nÀtet som pluggar för choklad och dryck. Precis som jag
Titta hÀr
Rött vin, Vitt vin och Rom.
Dryck till vit choklad
Vit choklad
De sorter av sherry passar till vit choklad, gÀrna av det sötare slaget, men inte för söta.
Andra viner
7298 Moscato d’Asti Italien Flaska 750 ml
72496 Moscato d’Asti 2003 Italien Flaska 750 ml BestĂ€llningsort.
framhÀver det grÀddlika, smöriga i vit choklad
Late Harvested Orange Muscat and Flora 2004 Vit (nr 81859)
tar fram fruktsmaken i vit choklad
22825 Brown Brothers Liqueur Muscat (starkvin) Australien Flaska 375 ml Kompletterar kakaofettets smak med nötkaraktÀr
La Salle Muscat (nr 2554) (vitt vin)
Choklad och dryck
Dryck till Mjölkchoklad
Till mjölkchoklad kan lÀtta viner passa. Tex en lÀtt merlot eller Pinot Noir
Naturligtvis sÄ passar de flesta söta starkviner som Portvin, Sherry och Madiera. Men var uppmÀrksam pÄ att sött kan begrava sött, dvs mjölkchokladens smak kan försvinna i det söta vinet
HÀr Àr nÄgra exempel pÄ vanliga viner som skulle kunna passa.
Beringer Founders Estate Pinot Noir (nr 23031)
Inca Merlot Bonarda (nr 6122)
Delicato Merlot (nr 26550)
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir (nr 22220)
Det finns ocksÄ ölsorter som passar till den lite sötare mjölkchokladen
Timmermans Kriek (Belgien 4,5%) ĂL Nr 1666 (körsbĂ€r)
Chimay BlĂ„ Ăl Belgien 9% Nr 1651
Carnegie Stark-Porter (nr 1497)
Fakta om choklad
Kakao Àr jÀmfört med kaffe och te mycket energirik. Kakaobönan innehÄller:
50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, jÀrn, fluor,
magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och
niacin.
Choklad innehĂ„ller en mycket liten mĂ€ngd koffein. Det huvudsakliga stimulerande Ă€mnet Ă€r teobromin. Teobromin har inte lika stark effekt pĂ„ centrala nervsystemet som koffein.. Det ger en behaglig “kick” utan nĂ„gon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein, tex abstinens. Teobromin och koffein Ă€r alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner. Onödigt vetande Ă€r ibland riktigt roligt ï
Det finns dock mĂ€nniskor som mĂ€rker att choklad kan ge huvudvĂ€rk och migrĂ€n. Ămnet som orsakar detta tros vara tyramin, I mörk choklad finns det mindre Tyramin Ă€n i tex ost.
Feedback
AnvÀnd gÀrna kommentarsfunktionen i denna blogg för Feddback krinng de ni lÀst och upplevet via Anders Chokladprovning.
mvh
Anders
Hemsidan 100% funktionell
Nu fungerar hemsidan felfritt. Tack vare min bror Toste och lite entrÀget arbete frÄn mig sjÀlv.
Vi fÄr se om det blir spam pÄ förfrÄgningsformulÀret eller inte.
Jag har i alla fall sÄlt en provning och skall nu göra reklam för mig mera strukturerat sÄ fÄr vi se vad som hÀnder.
Mörk choklad bara bÀttre och bÀttre
Salk-institutet i San Dieg har genomfört en studie om hur flavonoider/flavonoler Àr bra för hjÀrnan
Resultaten av undersökningen sÀgs vara anmÀrkningsvÀrda. Med hjÀlp av en hemlig chokladprodukt med stora mÀngder flavonoler
har forskarna försökt bevisa chokladens positiva effekter pÄ hjÀrnan.
Man fann att chokladen stimulerade hjÀrnan som ökade blodflödet i den del som styr tÀnkandet och intellektuella förmÄgan.
Forskarna vid Salk-institutet visade vid djurförsök att resultat pÄ minnes- och inlÀrningsförmÄga med hjÀlp av choklad blev mycket bÀttre
Àn med ett av de mest anvÀnda lÀkemedlen mot Alzheimeris sjukdom.
Flavonoler finns ocksÄ i choklad i vin och grönt te.
Choklad nyttigt
Tester pÄ dem som Àtit flavonoidrik kakao visar att risken för cancer
minskat och att blodflödet i hjÀrnan ökat. Det förbÀttrar
hjÀrnkapaciteten och minskar risken för demens. Dessutom minskar risken
för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar dÄ Àmnet vidgar blodkÀrlen och sÀnker
blodtrycket.
Kan det vara ett argument bland andra för att Àta mörk choklad? Visserligen mÄste man Àta rÀtt sÄ stora mÀngder och dÄ undvika sockert i chokladen. Det gör du bÀst genom att Àta choklad med höre kakaohalt Àn 70%
Jobbar vidare
Jag jobbar vidare pÄ hemsidan. Nu finns det en pdf för hemladdning. Det Àr en liten broschyr om paketen och priser. Har ocksÄ börjat förbereda för ett förfrÄgningsformulÀr ( som bror hjÀlper mig med)
Mer pÄ hemsidan
Jag kommer snart kunna erbjuda en folder att ladda hem och skriva ut. Foldern innehÄller paketen och dess priser.
Jag kommer ocksÄ lÀnka till denna blogg frÄn sidan sÄ att de som Àr nyfikna pÄ chokladprat kan kika in dÄ och dÄ