Nyttigt, nyttigt

Mer rapporter om chokladens nyttighet. Vid en konferens för Armerikanska hjÀrtlÀkare i New Orleans rapporteras om en studie dÀr choklad anvÀnts för att se om den har inverkan pÄ blodomloppet.

Det visar sig att grupper som Ă„t choklad hade bĂ€ttre blodgenomströmning, att artĂ€rer och vener var mer flexibla. Detta oavsett om det var MÖRk choklad med socker eller MÖRK choklad utan socker som anvĂ€ndes.

LÀs mer hÀr

Dryck till vit choklad

Vit choklad
De sorter av sherry passar till vit choklad, gÀrna av det sötare slaget, men inte för söta.

Andra viner
7298 Moscato d’Asti Italien Flaska 750 ml

72496 Moscato d’Asti 2003 Italien Flaska 750 ml BestĂ€llningsort.
framhÀver det grÀddlika, smöriga i vit choklad

Late Harvested Orange Muscat and Flora 2004 Vit (nr 81859)
tar fram fruktsmaken i vit choklad

22825 Brown Brothers Liqueur Muscat (starkvin) Australien Flaska 375 ml Kompletterar kakaofettets smak med nötkaraktÀr

La Salle Muscat (nr 2554) (vitt vin)

Choklad och dryck

Dryck till Mjölkchoklad

Till mjölkchoklad kan lÀtta viner passa. Tex en lÀtt merlot eller Pinot Noir
Naturligtvis sÄ passar de flesta söta starkviner som Portvin, Sherry och Madiera. Men var uppmÀrksam pÄ att sött kan begrava sött, dvs mjölkchokladens smak kan försvinna i det söta vinet

HÀr Àr nÄgra exempel pÄ vanliga viner som skulle kunna passa.
Beringer Founders Estate Pinot Noir (nr 23031)
Inca Merlot Bonarda (nr 6122)
Delicato Merlot (nr 26550)
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir (nr 22220)

Det finns ocksÄ ölsorter som passar till den lite sötare mjölkchokladen

Timmermans Kriek (Belgien 4,5%) ÖL Nr 1666 (körsbĂ€r)
Chimay BlĂ„ Öl Belgien 9% Nr 1651
Carnegie Stark-Porter (nr 1497)

Fakta om choklad

Kakao Àr jÀmfört med kaffe och te mycket energirik. Kakaobönan innehÄller:

50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, jÀrn, fluor,
magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och
niacin.

Choklad innehĂ„ller en mycket liten mĂ€ngd koffein. Det huvudsakliga stimulerande Ă€mnet Ă€r teobromin. Teobromin har inte lika stark effekt pĂ„ centrala nervsystemet som koffein.. Det ger en behaglig “kick” utan nĂ„gon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein, tex abstinens. Teobromin och koffein Ă€r alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner. Onödigt vetande Ă€r ibland riktigt roligt 

Det finns dock mĂ€nniskor som mĂ€rker att choklad kan ge huvudvĂ€rk och migrĂ€n. Ämnet som orsakar detta tros vara tyramin, I mörk choklad finns det mindre Tyramin Ă€n i tex ost.
Blog Image

Mörk choklad bara bÀttre och bÀttre

Salk-institutet i San Dieg har genomfört en studie om hur flavonoider/flavonoler Àr bra för hjÀrnan
Resultaten av undersökningen sÀgs vara anmÀrkningsvÀrda. Med hjÀlp av en hemlig chokladprodukt med stora mÀngder flavonoler
har forskarna försökt bevisa chokladens positiva effekter pÄ hjÀrnan.
Man fann att chokladen stimulerade hjÀrnan som ökade blodflödet i den del som styr tÀnkandet och intellektuella förmÄgan.
Forskarna vid Salk-institutet visade vid djurförsök att resultat pÄ minnes- och inlÀrningsförmÄga med hjÀlp av choklad blev mycket bÀttre
Àn med ett av de mest anvÀnda lÀkemedlen mot Alzheimeris sjukdom.
Flavonoler finns ocksÄ i choklad i vin och grönt te.

Choklad nyttigt

Tester pÄ dem som Àtit flavonoidrik kakao visar att risken för cancer
minskat och att blodflödet i hjÀrnan ökat. Det förbÀttrar
hjÀrnkapaciteten och minskar risken för demens. Dessutom minskar risken
för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar dÄ Àmnet vidgar blodkÀrlen och sÀnker
blodtrycket.

Kan det vara ett argument bland andra för att Àta mörk choklad? Visserligen mÄste man Àta rÀtt sÄ stora mÀngder och dÄ undvika sockert i chokladen. Det gör du bÀst genom att Àta choklad med höre kakaohalt Àn 70%